Hip Hop, Intervjuer

Kort intervju med Grizzly + Ny EP

3 mars, 2014
1507718 579452212145721 1911980056 n
För ett tag sen släppte Grizzly en jätte bra EP som jag vill uppmärksamma lite extra och därför passa jag på att för första gången göra en kort, men väldigt intressant intervju. Det är dessutom första gången jag uppmärksammar honom i bloggen och därför får han lite extra rum! Lyssna på Malmö Mitt i Natten via Spotify.

Vem är mannen bakom Grizzly,
Det hoppas jag lyser igenom när man lyssnar på min musik men kort kan jag väl säga att jag heter Björn, är 26 år gammal, bor i Malmö och har sysslat med musik i snart 10 år.

Du släppte ett mixtape 2011 och sedan satsade du på att battla. Vad fick dig att börja battla?
Jag hade följt battles i det här formatet under lång tid. Det fanns en hemsida från England som hette JumpOff.tv, jag vet inte om den finns fortfarande, men förr anordnade de en massa såna här acapella-battles och en turnering som hette World Rap Championships. Jag följde JumpOff slaviskt ganska länge och kollade alla battles som de släppte på youtube eller via sin hemsida och vet flera andra svenska battlerappare som också var sålda på den grejen. På den tiden så var det fortfarande en hel del freestyle inblandat men folk började också skriva och förbereda sig inför såna här battles. Jag har aldrig direkt uppskattat freestylebattles eftersom det oftast är extremt låg nivå, det finns alldeles för få som är duktiga och så är det fortfarande och därför tror jag att det här formatet tilltalade mig. Det blev mer fokus på texten och framförandet, beatet skippades vilket gav rapparna mer utrymme att jobba med rösten. När sen O-Zone startade upp det här formatet i Sverige så blev jag enormt sugen på att prova.

Om du fick välja, battla eller spela in musik, vad skulle du välja och varför?
– Spela in musik, alla dagar i veckan. Det är också det valet som jag medvetet gjort på senaste tiden, efter Vendetta har jag bara gjort en battle och det var snart ett år sedan. Musik har alltid varit mitt fokus och att battlandet ”tvingade” mig att skifta det fokuset lite var definitivt en stor anledning till att jag tröttnade på att battla. Sen kan det absolut vara ett välkommet tillskott i kassan att ta en battle men man får väga det mot mängden arbete som det faktiskt kräver av en, framförallt i förberedelsefasen när man ska skriva och öva. Musiken lever också ett helt annat liv efter att den är inspelad, du kan spela låtarna live och dessutom har de ett helt annat replay-value än vad battles har. En battle handlar ju så mycket om att göra eller säga det oväntade och få publiken att reagera på det man gör precis då och där i rummet.

jpg

Du har precis släppt en EP, berätta lite om den.
Det är ett släpp som jag är väldigt, väldigt nöjd med. Jag tycker att allting har steppats upp rejält sen mitt förra släpp, ”Ursäkta min franska”, både rappen, beatsen och ljudbilden. Dessutom är det ett betydligt mer enhetligt släpp som har jobbats fram som ett projekt redan från början snarare än att det är ett hopplock av låtar som jag hade liggandes på datorn. Jag har jobbat med två producenter som jag tycker är fantastiska, Retur och Kids On DMT, och som verkligen kan leverera precis den typ av beats som jag vill rappa på. Gästerna är också valda med omsorg och jag tycker att alla bidrar med något riktigt, riktigt bra till EPn. Släppet känns dessutom väldigt ”jag”, så en lyssning eller två kanske kan hjälpa till att besvara den första frågan du ställde i den här intervjun.

Vad mer kommer vi att få se av dig år 2014?
Den 4/3 släpps en singel med Flocken, som är mitt sidoprojekt som jag har tillsammans med Retur och gruppen Middlesex (Mollgan, John Phoelix & BFG) från Göteborg. Den heter ”Fight Club” och gästas av Shazaam, Martin Zamora och Fröken B. Ett par veckor senare släpper vi vår självbetitlade EP Flocken som utöver Fight Club innehåller sex andra nya låtar. Efter det blir nästa släpp min singel ”Mycket mer” som jag har gjort med Promoe från Looptroop Rockers och som är första släppet ut från mitt nästa soloprojekt som även det kommer släppas under 2014. Det är det som är på gång just nu!

Lyssna på Malmö Mitt i Natten via Spotify.

You Might Also Like