Intervju med Panetoz

11 oktober, 2009

Panetoz består av 5 killar som är riktigt roliga. Chris som är med i gruppen har man känt sen man var liten, nu fick man chansen att lära känna resterande i gruppen.
Med låten Mama Africa har dom blivit hörd. Dom har gått igenom en lång process för att komma dit dom är.
Mama Africa är en av mina favoritlåtar genom tiderna. Och jag är glad att jag har fått chanset att göra denna intervju!
Jag ser fram emot allt nytt som kommer att komma ut.

Bakgrundom Panetoz
Panetoz grundades av tre killar, Pa modou, Nebeyu och Tobias i samband med ett uppträdande som ägde rum på högstadiet. Namnet Panetoz kommer ifrån dom två första bokstäverna i dessa killars förnamn, men idag består Panetoz av fem killar, Johan Hirvi, Chris, Nebeyu, Pa modou och Daniel.
Under högstadiet var inte detta något dom tog på allvar, utan det kom med tiden då musikläraren gillade deras musik och ville se dessa 3 killar uppträda på scen. Efter ett tag startade skolan ett projekt, dans föreställning, under den tiden spelade dom liveband med andras kända låtar där efter fick dom bidrag från skolan att göra en helt egen låt. Deras första låt heter Jordbro. Det var runt 2001 dom andra bandmedlemmarna kom med i Panetoz och då hade Tobias slutat.
År 2001 fick dom bidrag av Haninge kommun, bidraget var till att göra en samlingsskiva tillsammans med andra svenska hip hopare från Haninge, men då var bara Johan med, dom andra bandmedlemmarna kom efter att dom gjort samlingsskivan.

Det var då allt började…

Johan Hirvi, men kallas för Hirvi som är uppväxt i Haninge. Han började syssla med muik i högstadiet där han skrev mest egna låtar som var R&B, man kan säga att det var i samma stil som Boyz II men.
Det var år 2001 som han träffade Pa modu och Nebeyu i skolan, kort där efter tillhörde han gruppen Panetoz.
Chris, 24 år uppväxt på Lidingö. Musiken för honom började på mellanstadiet. Dansade som ung, försökte sjunga men han tyckte själv att det inte gick så bra. Han är Panetoz “backupp” och Dj, lärde känna pa modu för ca 5-6 år sen. Grund och botten är han DJ, vi känner igen hans namn från DJ Flatline.
Nebeyu, 25 år uppväxt i Haninge. Han har hållit på med musik sen högstadiet det var då han och Pa modou började köra ihop tillsammans skapade dom Panetoz.
Han jobbar som Ekonom när han inte håller på med Panetoz eller vägen ut som är ett projekt som dom håller på med.


Pa Modou, 26 år, Född i gambia men kom till sverige ’96.
Han och Nebeyu startade Panetoz under skoltid. Han beskriver sig själv som en ledare, hypeman, entertainer i gruppen. Han är även den i gruppen som har den största ansvaret i vägen ut (musikföreningen).
Daniel, 27 år, född i Angola, bott i Sverige sen 1990. Kom med i Panetoz för 7 år sedan. Har en roll som ”backup” och hypeman på scen. Jobbar också mycket med marknadsföring. Han är med och gästar då och då på låtarna.
Bakgrund om Vägen ut
Panetoz hade ingenstans att spela in efter dom hade gjort samlingsskiva tillsammans med andra hip hop artister. Tanken var att dom skulle ha en studio att kunna spela in musik på.
Modou tog ansvaret för att kolla upp med kommunen, dom ville så gärna ha en studio för att kunna spela in sin musik på. Från 2002 till 2004 var det ett hårt arbete för Pa modou, men då kom han i kontakt med studioförbundet.
Eftersom när dom var yngre och inte hade någonstans att spela in ville dom inte att andra ungdomar skulle få vara i samma sits, dom fortsatte kämpa för att få en studio men ingen ville ge dom bidrag så att dom skulle skapa sin musikkarriär. Men med tanken på dom yngre kom dom på idéen att hjälpa andra samtidigt som dom kan göra sin egen musik.
Dom blev godkända när dom kom fram till denna idé och 2004 registrerade dom “vägen ut” där efter sökte dom pengar men 2006 fick dom sin studio på en fritidsgård i Jordbro. Men det var en lång process som dom kämpade sig fram med. Idag finns vägen ut på två andra ställen i Stockholm och den tredje är på väg!


Hur kom ni på idén om att söka till Hitmaker och vad hände sen?

Dom hade aldrig tänkt att söka från början, det var Daniel som kom med tipset, dom skickade en ansökan med tre låtar och en av dom var efterfesten.
Efterfesten var låten dom uppträdde på scen framför olika skivbolag. När dom kom med på tävlingen var det en dansk bolag som erbjöd dom ett kontrakt.
Bolaget ville mixa om en låt som redan var klar och det tog ca 6 månader, då fick dom se avtalet och dom besluta sig för ett nej. Dom insåg att allt det som stod i avtalet kunde dom klara av själva. Det kunde ha vart ett kontrakt som många skulle hoppa av glädje för men eftersom dom egentligen aldrig hade tänkt på kontrakt så var det inget dom förlora på.

Hur ser höst och vintern ut för er.

Killarna i Panetoz berättade att det kommer komma ut ett album snart och dom avslöjade temat på albumet.

Temat på albumet kommer att vara Afro/Hip hop, dom jobbar fortfarande på skivan och den kommer släppas i början av nästa år. 2 nya singlar kommer att komma ut och en ny video.
Dom berättade att vi kommer få se en annorlunda video med lite mer svensk vänlig stuk.

Dom kommer också att ha lite uppträdande under hösten och vintern bla en välgörenhets gala i Göteborg.
Det finns en chans att dom åker utomlands och har lite spelningar.

Beskriv Panetoz med ett ord

- Glädje
- Fest
- Jag vet inte om man kan beskriva det med ett ord.

klicka in här för att få veta mer om panetoz, få den senaste infot och för bokningar.