Hip Hop, Intervjuer

30 intervjuer på 30 dagar: Hoosam, Highwon

3 juli, 2013
576962_10151050162761776_56181315_n

p 073

Förord: 
När jag börja tänka tillbax på hur länge jag känt Husam var jag tvungen att logga in på facebook och se när vi börja prata och det var sommaren 2009 då jag hade bloggat ett par månader bara. ett av de roligaste minnen måste vara min födelsedag sommar 2009 då han kom på min födelsedagsfest. Husam är inte bara en grym artist, han är en jävligt snäll människa och otroligt trevlig! Här har ni Husam’s svar! // Melika

Hej Husam! 
Kan du berätta vem mannen bakom Hoosam är?
– Mannen bakom Hoosam är Husam Taha. Har varit med och rivit mikrofoner med Ison, Fille, Sabo, Aleks och Gurmo sen år 2000 så jag har observerat gamet i snart 15 år. Uppvuxen i Vårberg, Stockholm. Spenderade några år i Malmö där jag lärde mig mkt(Kroksbäck & Rosengård). Skulle ta en akademisk examen vilket jag lyckades med till slut. Men fram tills att jag tog den så förstod jag att allt jag hade sett och erfarit, människor jag träffat under mitt liv hade redan gett mig en livs-examen . Det jag kan i form av kunskap, det jag känner inombords, och min vilja att representera det jag tror folk känner i allmänhet är det som driver just rapparen Hoosam. Som Palestinier så vet jag även att jag måste representera för mig och mitt folk, eftersom vi blir skjutna på hela tiden. Så jag kommer aldrig kunna hålla käften eller sluta uttrycka mig.

Du ingår i Highwon men jobbar väldigt mycket med eget material. Vad är det vi kommer att få se i år?
– Ja, jag släppte Om du frågar mig i vintras, Till Hundra i våras(till Mattes mixtape) och så har jag hållt igång med features de senaste åren för en rad olika artister och producenter. Ett svenskt album är på gång, men jag vill inte säga ett datum. Så under tiden så kommer jag att släppa singlar. Jag kör även på engelska så en engelsk-språkig singel är på väg. Jag anser att om du kan köra på båda språken och du är duktig på det så är det bara att släppa. Engelsk-språkig hiphop i Sverige kanske inte är populärt just nu, men det kommer aldrig att dö ut, believe that. Så big up till Lazee, E-boi, Chapee & Chess.

Under våren jobbade du med en pjäs, kan du berätta lite om det?
– Jag, och Ismail ”I-Smile” Essakalli skrev en blue-print till en musikal/rap-teater som fullbordades med hjälp av ungdomar från Alby, Flemingsberg, Vårberg, Skärholmen, Bredäng och andra orter. Jag tog hand om rapparna i rap-workshops och så hade vi dansare, blues & rnb artister och afrikanska folksångmusiker. Vi jobbade för en förening som heter Vox Pacis under regi av Gunilla Nordlund. Pjäsen handlade om hiphopens antika rötter där vi började i Afrika. T.ex möter en västafrikansk griot( Anwar ”Diezel” en poet från Arabiska Halvvön(Liam McCarthy) i en battle i början och sen fortsatte vi genom slaveriet, till bluesen, jazzen, breakdance och dagens rap. En tidsresa som återspeglar grunden till hiphop som har funnits i form av poesi i Afrika och Arabiska halvön. Det blev en tung pjäs faktiskt. .

Vad tycker du om hiphopen i Sverige?Fördelar/nackdelar
Den är bra kvalitetsmässigt just nu och till skillnad från 10 år sen så har vi plats i media just nu, tack vare att alla är driftiga. Redline records gör sin grej med sina artister, samma med artisterna på Hemmalaget som gör sin grej, Stress gör sin grej. Vill bigga up Ernesto Uptown också, alla artister behöver driftiga människor bakom sig. Folk har verkligen greppat micken i Sverige. Och eftersom jag har följt fransk hiphop sen jag var liten så ser jag likheterna med rap-scenen här och där, tycker att Sverige verkligen har blivit ett nytt Mini-Frankrike, vi är precis där dem var på 90-talet.

– Nackdelen. Självklart när alla börjar greppa micken så blir det ett överflöd av rappare, och alla kan inte vara bra, men hey, it’s a part of the game. Sen så finns det ju hatare som snackar skit om andra bakom ryggen när det går bra för nån, vilket också kanske är naturligt iofs. Men allt jag säger är att om det går bra för nån; don’t be a hater, be an innovator.

Nu går vi över till lite roligare frågor. 
Vad är din favoritmat och varför tycker du om just den rätten?
Det finns så mkt mat goddamnit, svårt att välja. Har ingen favoriträtt, men kan säga att Malaysisk mat är bland det bästa för att det är en blandning av kinesisk,thai och indisk mat. Jag tror libanesiska köket och malaysiska får en delad etta. Svårt att välja mellan Malaysian Satay och Shish Tawuk kyclingspett.

Om du var fast på en öde ö och fick ta med dig tre saker, vad skulle det vara? och varför just dom tre sakerna?
En hängmatta, penna och papper och en gäri som gör seafood av det hon hittar i vattnet på stranden. Du får gissa varför.

Hur löd det senaste sms:et du fick?
”We got to talk about this video-shoot my brotha”. Martin som syftar på en extra cameo till Gee Dixons video-inspelning(som jag tyvärr missade) till Gunshotta Blaze från Mack Beats skiva Centrum. Tung f-ing låt! Big upp till Gee Dixon och Mack.

Om du fick ta bort en lag, vilken skulle det vara och varför?
– Nolltolerans för cannabis-bruk. Oavsett om man röker eller inte så är det den dummaste lagen som existerar eftersom polisen satsar alla sina resurser på att jaga helt vanliga medborgare istället för våldtäktsmän och pedofiler. Det borde finnas en nolltolerans för civil-poliser som trakasserar vanliga ungdomar, slänger in dem i ett brottsregister och minska deras chanser att få jobb och körkort osv. Ohederliga smutsmänniskor med patetiska jobb är vad dem är.

Om du fick välja att leva i en tv-serie, vilken skulle du välja att leva i då? och varför.
Jag skulle vilja vara Peter Griffin i Family Guy så att jag kan komma undan med galna saker. Eller vara en del av Futurama i år 3000. Ja jag är en fan av animerade serier. Eller testa på att vara Tony Soprano för en dag. R.I.P James Gandolfini.

Om du fick skapa en ny Backstreet boys här i Sverige där du själv skulle medverka i, vilka Svenska artister  skulle få va med i gruppen och varför?
– Hahaha. Om alla i Highwon skulle börja sjunga så skulle vi fan likna en ghetto-version av dem.

Några sista ord? 
– Mina svenska och engelska singlar kommer snart, ska göra det bra på båda språken. Ett nationellt och ett internationellt inshallah. Big up till mina grabbar i Highwon. Ison&Fille kommer göra kaoz, Aleks kommer göra kaoz. Big up till Abidaz vars skiva jag väntar fett ivrigt på och som kommer bli massmord. Big up till röda, blåa och röda linjen. Big up till alla på västkusten, Ledr P & The Order, Sam-E & Alibi, Adoo&Hamodi. Stort big up till Juan Havana och mina peoples och up and coming artister från Malmö. Put down the guns and hatred and pick up the mics and make it. Big up Amer Sarsour 

You Might Also Like